tisdag 29 juni 2010

Inspektörer extremt utsatta

Varför inte ge eleven godkänt på uppkörningen?
Med en muta på bordet kan den lättpåverkade inspektören övertalas.
– Det är unikt hur utsatta trafikinspektörer är, säger mutåklagaren Nils-Eric Schultz.
Nils-Eric Schultz var den som åtalade den mutbrottsdömde trafikinspektören.
På sitt bord har han ytterligare två fall av försök till mutor - två bilskoleelever som försökt muta sin inspektör.

"Inför kamera"

Brottet kallas bestickning.
– Trafikmyndigheterna borde ha ett intresse av att se över systemet, säger Nils-Eric Schultz på Riksenheten mot korruption. Enligt honom borde det vara möjligt att införa någon slags inspelningutrustning i bilen, till exempel en videokamera.  Om fallet med den dömda kvinnan inte vuxit så stort hade vi aldrig fått reda på det. Det finns ingen kontroll. Det vanligaste sättet att muta är genom att ge kontanter.

Olika mutor

Men även den som är mer diffus och föreslår "någon slags present" för att man är så bra eller trevlig som inspektör gör sig skyldig till brott.  Det är bestickning, säger Nils-Eric Schultz.
På Trafikverket tycker man kontrollen är god. Trafikinspektörerna träffas varje år för utbildning och man åker runt regelbundet och sitter med i baksätet vid uppkörningar.
Anders Borglund, chef för förarprov på Trafikverket:
– Det är inget stort problem. Vi är tydliga med att vi polisanmäler alla som försöker muta inspektörer, säger han.

Källa: Aftonbladet

onsdag 23 juni 2010

Grattis!!

Grattis till körkort

Christian
Stefan
Rosie

Kör mkt och försiktigt =)

tisdag 22 juni 2010

Ansök och betala på webben!

Slipp ansökningsblanketten. Transportstyrelsen har gjort om sina webbtjänster. Nu kan du ansöka elektroniskt och samtidigt betala din ansökan via Internet.
 
Du kan ansöka om körkortstillstånd för allt från moped till tung lastbil och betala direkt via din Internetbank eller med betalkort. Transportstyrelsen har också plockat bort kravet på e-legitimation för att underlätta för dig.

Källa: Körkortsportalen

onsdag 16 juni 2010

Bilförare orsakar sex av tio MC-olyckor


När en motorcykelförare och en bilförare kolliderar är det i 64 procent av fallen bilförarens fel. Det konstaterar försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som har analyserat två års olycksstatistik bland sina försäkrade.
Totalt har Trygg-Hansa undersökt 755 MC-olyckor åren 2007-2009, där fler fordon än mc:n varit inblandade . Det visar sig att bilförarna är vållande i mer än sex fall av tio. MC-föraren är direkt vållande i 30 procent av fallen. Samtidigt visar analysen att antalet MC-olyckor har minskat med 47 procent bland Trygg-Hansas försäkrade. Under 2009 inträffade inte en enda MC-olycka med dödligt utfall. Resultaten från sin undersökning tolkar Trygg-Hansa som ett tecken på att MC-förarna har blivit säkrare.

Vid olyckor då MC-föraren varit vållande är det vanligast att han eller hon kör på någon bakifrån. Den näst vanliga MC-olyckan sker på grund av missad väjningsplikt. Men de absolut vanligaste orsakerna till MC-olyckor är att en bilförare missbedömer avståndet till en motorcyklist vid en vänstersväng eller att bilisten missat sin väjningsplikt.  


Källa: STR


måndag 7 juni 2010

Trafikverket Förarprov deltar i Love Stockholm

Den 16 juni finns personal från Trafikverket Förarprov på plats i Stockholmspaviljongen i Kungsträdgården, i samband med evenemanget Love Stockholm 2010. Förarprovs personal kommer att informera och svara på frågor om hur de olika körkortsproven går till, hur de bokas och vad som krävs för att få göra proven. 


Källa: www.korkortsportalen.se

torsdag 3 juni 2010

V:22

Veckan har bjudit på mkt kul, många galna människor i trafiken!! Många glada elever fick sitt efterlängtade körkort iallafall =)

Grattis till körkort:

Anna
Steven
Amanda

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)