lördag 28 augusti 2010

Grattis!!

Grattis till körkortet

Annika
Tim
Erika
Sara

fredag 27 augusti 2010

Nya regler vid privat övningskörning

Kravet slopas på att elev och handledare måste genomgå introduktionsutbildning vid privat övningskörning tillsammans. Detta gäller för behörighet B. Elev och handledare kan alltså gå utbildningen var för sig. Både handledare och elev måste liksom tidigare ha gått introduktionsutbildningen för att få övningsköra privat.

Ändringarna börjar gälla den 1 september 2010.


Den som redan har gått en introduktionsutbildning före den 1 september 2010 behöver alltså inte gå om den, förutsatt att utbildningen fortfarande är giltig. Utbildningen är giltig i fem år från det datum den genomfördes.
Nytt i introduktionsutbildningen är att teoretiska moment om miljö och sparsam körning ska ingå. Detta kommer att införas successivt i utbildningen och blir obligatoriska inslag från den 1 januari 2011.
Eleven ska vid den privata övningskörningen ha ett giltigt körkortstillstånd och en giltig introduktionsutbildning. Körkortstillståndet är giltigt i fem år från dagen för beslut och introduktionsutbildningen är giltig i fem år från dagen den genomfördes.

Ansökan krävs för varje elev

Observera att handledaren måste ansöka om att bli godkänd för varje elev innan den privata övningskörningen får påbörjas. Detta görs även i fortsättningen via till exempel Transportstyrelsens e-tjänst Ansök om handledarskap.
Vid godkännandet kontrolleras att den blivande handledaren har gått en introduktionsutbildning någon gång under de senaste fem åren.
Det är handledaren som betraktas som förare vid övningskörningen. Det är därmed handledaren som ansvarar för att eleven uppfyller kraven för den.

Källa: korkortsportalen.se

onsdag 11 augusti 2010

Väntetider för körkortstillstånd


Under de senaste dagarna har väntetiderna för att få körkortstillstånd för personbil varit uppe till diskussion. Det har bland annat sagts att det tar sex månader innan en person som ansökt om körkortstillstånd kan få börja övningsköra. Så ser inte bilden ut.

Handläggningstiderna varierar beroende på förutsättningarna i de enskilda ärendena. I de flesta fall är det ingen tvekan om att en person uppfyller de grundläggande krav som finns för att få körkortstillstånd – och då kan ansökningarna hanteras snabbt. Men i vissa fall måste det till utredning, som ibland kan vara omfattande. Det kan röra sig om medicinska utredningar, diskussioner med andra myndigheter exempelvis Polisen eller dialog med den som söker körkortstillstånd.  Det handlar alltid om en avvägning mellan samhällets önskemål om en hög säkerhet i trafiken och den enskildes önskan om att få köra bil och de möjligheter det ger.

Ett trafiksäkert samhälle

Anledningen till att det överhuvudtaget krävs ett körkortstillstånd för att få övningsköra är kraven på ett trafiksäkert samhälle, såväl för den enskilde personen som ska ut i trafiken, som för övriga människor som vistas där. Att minska risken för olyckor och dödsfall i trafiken är en prioriterad uppgift för samhället.  Inte minst gäller det att se till att nya förare som kommer ut i trafiken har den kunskap som krävs och uppfyller de grundläggande lämplighetskraven. Enligt körkortslagen (1998:488) kap. 3 2§ ”får körkortstillstånd meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden kan anses lämplig som förare av ett körkortspliktigt fordon.”

Hur ser då handläggningstiderna ut?

I slutet av juli kunde Transportstyrelsen se att handläggningstiderna fördelande sig enligt följande:
  • 20 % hade en handläggningstid på en vecka
  • 15 % hade en handläggningstid på en till två veckor
  • 10 % hade en handläggningstid på två veckor till en månad
  • 30 % hade en handläggningstid på en till två månader.
75 % av ansökningarna har Transportstyrelsen därmed handlagt och beslutat om inom 2 månader.
På Körkortsportalens startsida finns information om hur handläggningstiderna ser ut.
Majoriteten av alla ärenden som kräver en utredning är handlagda inom fyra till fem månader, men det finns givetvis utredningar som av nämnda skäl tar betydligt längre tid.

Transportstyrelsens ambitioner och vad den enskilde kan göra

Transportstyrelsens ambitioner är naturligtvis att korta handläggningstiderna och att öka andelen ansökningar som kan hanteras på kort tid. Transportstyrelsens målsättning är att kunna handlägga ansökningar, som inte kräver någon utredning, på två veckor.
Arbetet med att minska handläggningstiderna har skett och kommer att ske bland annat genom en ökad automatisering av alla ansökningar. Men här behöver rutiner utvecklas. En betydelsefull åtgärd för att kunna korta handläggningstiderna är att fler ansökningar kommer in elektroniskt via Transportstyrelsens e-tjänst för ansökan om körkortstillstånd som finns här på Körkortsportalen. En annan viktig del är att ansökningarna som skickas in är fullständiga redan från början.

Till och med den 27 juli 2010 har Transportstyrelsen handlagt och fattat beslut i över 124 000 ärenden som handlar om körkortstillstånd för övningskörning med personbil . Det finns cirka 3 000 ärenden under utredning som är äldre än fyra månader. 

Källa: Körkortsportalen.se

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)