lördag 10 oktober 2009

Nu krävs körkort för EU-moppe

Det nya körkortet har behörigheten AM och för att få ett sådant körkort ska ett kunskapsprov avläggas hos Vägverket.

Innan du gör kunskapsprovet måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Körkortstillståndet beviljas av länsstyrelsen.

Du ska också ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare. Utbildningen ska vara på sammanlagt tolv timmar och den ska innehålla både teoretiska och praktiska moment, bland annat övningskörning i trafik.

För att få börja övningsköra måste du ha uppnått en ålder av 14 år och nio månader och ha ett giltigt körkortstillstånd. Övningskörningen får endast ske under uppsikt av behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.

De personer som hade ett förarbevis innan den nya lagen trädde i kraft den 1 oktober behöver inte göra ett nytt kunskapsprov. De kommer däremot att få sina förarbevis utbyta mot körkort med behörighet AM.

Anledningen till att det numera krävs körkort för att få köra EU-moppe är att öka trafiksäkerheten och att därmed minska antalet mopedolyckor.

I och med att EU-moppen nu är ett körkortspliktigt fordon omfattas körkortet också av de bestämmelser som gäller för till exempel bilar och motorcyklar. Det innebär bland annat att körkortet kan återkallas vid trafikbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)