tisdag 24 november 2009

KÖRKORT?

Ett körkort är en handling som visar att man har behörighet till att köra motorfordon, terrängmotorfordon, traktor och/eller motorredskap. Svenskt körkort utfärdas av Transportstyrelsen och är även godkänt som legitimationshandling.

Körkort i Sverige

Körkort infördes i Sverige 1906. Det svenska körkortet indelas i ett antal klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra: AM, A, A1, B, BE, C, CE, D och DE. Ett svenskt körkort gäller 10 år från utfärdandedatum. Körkortet kan återkallas i upp till 3 år vid bland annat grövre trafikbrott eller sjukdom. Om det varit återkallat längre än ett år krävs att ett nytt förarprov avläggs för att behörigheten ska återfås. Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling i Sverige.

För att få ett körkort gäller att vissa grundvillkor ska vara uppfyllda. Ett körkortstillstånd ska vara utfärdat och giltigt. För att få ett körkortstillstånd kan det, beroende på trafikklass, krävas hälsodeklaration, synundersökning, läkarundersökning eller läkarintyg. Den sökande ska vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader, ha svensk legitimation samt ha uppnått en viss ålder som är beroende av trafikklass. Slutligen görs ett förarprov där ett godkänt resultat krävs för att körkort ska utfärdas.

För kortare uppehåll i Sverige är utländska körkort i regel godkända.


Körkort i andra länder

I övriga länder i Europa finns det liknande regler för körkort, men inte samma. EU har gjort en viss harmonisering av regler, t.ex. åldersgränser, vilken information som ska stå på kortet och hur det ska se ut. Kategorierna är liknande med A, B, C, D och E, men kombinationerna och gränser för vikt varierar. Den som till exempel ska köra husvagn i andra länder måste kontrollera reglerna för vikt och körkort i respektive land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)