måndag 14 december 2009

Miljöbilar

En miljöbil är extremt bränslesnål eller drivs med alternativa drivmedel, el eller hybridmotor. Den uppfyller även vissa krav när det gäller t ex avgasnivåer, miljöklass och koldioxidutsläpp. Utsläppen av växthusgasen koldioxid är lägre och avgaserna är renare i jämförelse med bensin och diesel.

Etanolfordon: Det vanligaste alternativa drivmedlet är etanol. Bilar som körs med etanol släpper ut 60-80 procent mindre koldioxid i atmosfären.

Elfordon: Elbilen är miljömässigt sett överlägsen alla andra fordonstyper som serietillverkas idag och är dessutom billig i drift.

Elhybridfordon: Hybridbilen har både en bensin- och en elmotor. Elmotorns batterier laddas av bensinmotorn som i sin tur hjälper till att driva bilen vid accelerationer och låga hastigheter.

 Naturgas: Naturgas är ett fossilt (icke förnybart) drivmedel som består till c:a 90 procent av metan och resten bl.a. propan och butan.

Biogas: Biogas som fordonsbränsle renas och uppgraderas så att det består till c:a 97 procent av metan och resten koldioxid.

Bränslecellfordon: En bil som är utrustad med bränsleceller tillverkar sin egen el med hjälp av reaktionen mellan vätgas och luftens syre. Resultatet är elström och vattenånga, som är det enda bilen släpper ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)