onsdag 4 januari 2012

Fri fart?

Rikspolisstyrelsen: inga fortkörningsböter på motorvägar med hastighetsgräns på 120 km/h. Det är innehållet i ett internt brev som gått ut till samtliga polismyndigheter, det avslöjar Teknikens Värld.

Det låter för otroligt för att vara sant, men om det stämmer har det varit fri fart på 120-vägar i Sverige sedan den 4 december 2011. Och vad som kan låta som ett aprilskämt har blivit verklighet på grund av att det finns oklarheter i lagtexten om vilken som är den högsta tillåtna hastigheten i Sverige.

Det hela skedde när Trafikverket efter säkerhetsutredning höjde hastighetsbegränsningen på sju motorvägar till 120 km/h. Men lagboken var inte tillräckligt snabb. I boken som reglerar vad som är tillåtet i Svea rike står det:
”Fordon får inte föras med högre hastighet än 110 kilometer i timmen. Trafikverket får meddela föreskrifter om att den högsta tillåtna hastigheten på en motorväg ska vara 120 kilometer i timmen.”

Och det är här det blir intressant. Enligt Rikspolisstyrelsen ger den inledande texten i ordningsbotskatalogen inget stöd för polisen att skriva ut fortkörningsböter på 120-vägar. Och det är på grund av denna otydlighet som polisen fått order om att inte bötfälla förare som kör för fort på 120-vägarna.

Tidningen Teknikens Värld fick nys på detta och de ringde upp en poliskommissarie som bekräftade problemet. Men han hävdar att det för den skull inte råder fri fart.
– Det finns inte utrymme att sanktionera lagstiftningen och det betyder att den som kör 120 kör för fort utan att veta om det eftersom max hastighet egentligen är 110. Istället rapporterar man inte alls för att slippa diskussionen, säger kommissarien till tidningen.



Källa: bytbil.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans bild

Veckans bild

Dagens bild =)

Dagens bild =)

Vem kör först???

Vem kör först???

håll avståndet =)

håll avståndet =)